Betrouwbare levering met tijdsindicatie
Ruime voorraad in kwalitatieve producten
Een 9,1 uit meer dan 2800 reviews
Afhalen (in Rhenen) mogelijk
9.1
Alles wat je moet weten over potdekselplanken!

Alles wat je moet weten over potdekselplanken!

minuten lezen
Tja, wat zijn potdekselplanken eigenlijk? We vertellen het je graag! Potdekselplanken zijn tegenwoordig namelijk een ontzettend populaire keuze voor het afwerken van buitengevels, schuttingen én tuinhuizen. Potdekselplanken zijn dus onmisbaar. Ze hebben een stoere en tegelijkertijd landelijke uitstraling zorgen voor bescherming tegen verschillende weersinvloeden. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over potdekselplanken, van de voordelen en het monteren tot de kosten en handige tips. Lees snel verder en ontdek het zelf!

Wat zijn potdekselplanken eigenlijk?

We hebben je nog niet gezegd wat potdekselplanken precies zijn. Potdekselplanken zijn brede, meestal houten planken die overlappend op elkaar worden bevestigd. Deze overlappende montage zorgt er namelijk voor dat het regenwater eenvoudig van de gevel afloopt. Dit beschermt het hout tegen vocht en rot. Potdekselplanken worden vaak gebruikt bij schuren, tuinhuizen en landelijke woningen, omdat het zowel functioneel als erg mooi is.

De voordelen van potdekselplanken

Er zijn verschillende redenen waarom potdekselplanken zo populair zijn. Ten eerste zorgen ze voor een geweldige bescherming tegen regen én wind dankzij de overlappende montage. Ook zijn potdekselplanken relatief eenvoudig te bevestigen, waardoor je zelf aan de slag kunt als je geen twee linkerhanden hebt. Terwijl het voor de minder handige mensen ook eenvoudig is om te doen! Daarnaast kun je ook nog eens uit verschillende houtsoorten kiezen. Denk hierbij aan Douglas, geïmpregneerd hout of zelfs composiet. Ieder houtsoort met hun eigen voordelen en uitstraling.

Hoe monteer je potdekselplanken?

Het monteren van potdekselplanken is een klus die je met wat voorbereiding prima zelf kunt doen. We helpen je graag bij het monteren van de potdekselplanken!

  1. Zorg ervoor dat de ondergrond waarop je de planken wilt bevestigen stevig en waterpas is. Plaats eventueel houten latten op de ondergrond om de planken daaraan te bevestigen.
  2. Begin vervolgens altijd onderaan met de eerste plank. Deze moet volledig recht zitten, dus gebruik een waterpas om dit te checken.
  3. Plaats de volgende plank zó dat deze ongeveer 2 tot 3 cm overlapt met de plank eronder. Dit voorkomt dat de regen tussen de planken doordringt.
  4. Maak gebruik van schroeven of spijkers om de planken aan de regels te bevestigen. Zorg ervoor dat je de schroeven niet te strak aandraait. Hierdoor kunnen er namelijk scheuren ontstaan.
  5. Als laatste is het belangrijk dat je de randen netjes afwerkt. Zorg ervoor dat de eventuele hoeken of uiteinden goed beschermd zijn tegen vocht.

Wat kosten potdekselplanken eigenlijk?

De kosten van potdekselplanken kunnen variëren. Dit is namelijk afhankelijk van de houtsoort die je kiest, de afwerking én de afmetingen. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de €3 en €10 per strekkende meter. Houtsoorten zoals Douglas en geïmpregneerd hout zijn vaak wat duurder, maar zorgen dan ook voor een langere levensduur en betere weerstand tegen weersinvloeden. Vergeet niet om bij de kosten ook rekening te houden met bevestigingsmateriaal en eventuele beschermende behandelingen voor het hout.

Handige tips voor het werken met potdekselplanken

- Kies de juiste houtsoort: Bedenk vooraf welke look je wilt en hoe lang het materiaal mee moet gaan.
- Bescherm het hout: Behandel het hout met een goede beits of lak om de levensduur te verlengen en het hout te beschermen tegen schimmel en rot.
- Werk secuur: Neem de tijd om alles goed af te meten en recht te monteren. Een goede voorbereiding zorgt voor een strak eindresultaat en voorkomt problemen op de lange termijn.

Potdekselplanken zijn een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een duurzame en stijlvolle afwerking van buitengevels of schuttingen. Met de juiste voorbereiding en materialen kun je eenvoudig zelf aan de slag en geniet je jarenlang van een prachtig resultaat.

Bij vragen kun je altijd terecht bij onze klantenservice. Wij wensen je veel plezier en succes met het bevestigen van de potdekselplanken!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »