Betrouwbare levering met tijdsindicatie
Ruime voorraad in kwalitatieve producten
Een 9,1 uit meer dan 2800 reviews
Afhalen (in Rhenen) mogelijk
9.1
Douglas hout behandelen: de beste tips!

Douglas hout behandelen: de beste tips!

minuten lezen
Douglas hout is een van de meest populaire houtsoorten in Nederland. Voordat je aan de slag gaat met het behandelen van Douglas hout, is het belangrijk om de eigenschappen van dit type hout te begrijpen. Douglas hout is namelijk erg populair omdat de houtsoort zowel voor binnen- als buitengebruik is. Een van de grootste voordelen is namelijk dat Douglas hout van nature een hoge weerstand heeft tegen schimmels en insecten.

Daarnaast staat Douglas hout bekend om zijn warme kleur en fijne nerfstructuur. Ook heeft Douglas hout een robuuste uitstraling. Wat tegenwoordig helemaal trending is. Los van dat Douglas hout erg mooi is, is het ook populair omdat het zowel binnen- als buiten gebruikt kan worden. Naast dat deze houtsoort een hoge weerstand heeft tegen schimmels en insecten, is Douglas hout relatief goed bestand tegen vocht. Wat natuurlijk ideaal is voor buitengebruik. Hier nog een aantal leuke weetjes, zodat alle details weet over dit mooie houtsoort.

Weetje 1: Oorsprong van de naam

Wist je dat… de Douglasspar is vernoemd naar de Schotse botanicus David Douglas? Hij heeft de boom in de 19e eeuw geïntroduceerd in Europa.

Weetje 2: Milieuvriendelijk

Wist je dat… Douglas hout een milieuvriendelijk alternatief is voor tropisch hardhout? Dit komt doordat Douglas hout afkomstig is uit duurzaam beheerde Europese bossen.

Weetje 3: Een dunne laag patina

Wist je dat… na verloop van tijd er op onbehandeld Douglas hout een zilvergrijs patina ontwikkeld? Dit wordt door vele mensen beschouwd als een mooie toevoeging aan de natuurlijke uitstraling van het hout. Patina is een dunne laag en ontstaat na blootstelling aan verschillende omgevingsfactoren, waaronder schommelingen in luchtvochtigheid en zonlicht.

Waarom Douglas hout behandelen?

Ondanks dat Douglas hout van nature erg duurzaam is, kan een goede behandeling de levensduur en uitstraling verlengen. Onbehandeld Douglas hout kan - zoals net benoemd - na verloop van tijd vergrijzen door blootstelling aan omgevingsfactoren. Behandeling helpt niet alleen om de kleur te behouden, maar beschermt het hout ook extra zodat het extra lang meegaat.

Stap 1: Het voorwerk

Ga je aan de slag met het behandelen van Douglas hout? Dan is het voorwerk ontzettend belangrijk. Zorg ervoor dat het hout schoon en droog is. Viezigheid kan de hechting van de nieuwe beschermlaag minimaliseren. Om het Douglas hout zo goed mogelijk te behandelen is het belangrijk om het oppervlak goed schoon te maken met een zachte borstel of houtreiniger. Heb je dit gedaan? Laat het hout dan goed drogen voordat je verder gaat met de volgende stap.

Stap 2: Het kiezen van de juiste behandeling

Nadat je het hout goed hebt schoongemaakt, is het belangrijk om na te gaan welke behandeling het beste past bij jouw wensen. Er zijn namelijk vele verschillende producten beschikbaar om Douglas hout te behandelen, elk met hun eigen voor- en nadelen. We helpen je graag om de juiste keuze te maken:

- Olie: Houtolie is niet alleen een beschermlaag, maar dringt dieper door in het hout en biedt een natuurlijke bescherming. Het benadrukt de nerfstructuur en geeft het hout een warme uitstraling. Het is belangrijk om te weten dat olie regelmatig opnieuw aangebracht moet worden.

- Beits: Beits is een eenvoudige manier om hout te beschermen en te kleuren. Wil je de huidige houtkleur behouden? Dan is transparante beits een aanrader. Wil je het hout een kleurtje geven, dan zijn er verschillende dekkende beitsen in diverse kleuren beschikbaar.

- Lak: Lak vormt een harde, beschermende laag op het oppervlak van het hout. Het is minder onderhoudsintensief dan olie. Een nadeel is dat lak kan barsten of schilferen als het niet goed wordt aangebracht.

- Verf: Naast lak kun je ook gebruikmaken van verf. Verf biedt een volledige dekking op het hout. Echter verandert verf de volledig natuurlijke uitstraling van het hout. Ben je op zoek naar een specifieke kleur en maximale bescherming, dan is verf zeker een goede keus.

Stap 3: Het aanbrengen van de gekozen behandeling

Heb je de behandeling gekozen die bij jouw wensen past? Dan is het tijd om het aan te brengen. Echter is het bij Douglas hout van belang om dit zorgvuldig en secuur te doen. Eerst begin je met gronden. Als je gaat voor lak of verf is het belangrijk om te starten met een grondlaag (primer). Dit helpt de hechting van de afwerklaag. Vervolgens kun je aan de slag gaan met het aanbrengen van de olie, beits, lak of verf. Dit breng je gelijkmatig aan met een kwast of roller. Voor het mooiste resultaat is het belangrijk om altijd in de richting van de houtnerf te werken.

Het is belangrijk om te weten dat voor olie of beits vaak meerdere dunne lagen beter is dan één dikke laag. Dit zorgt namelijk voor dat het product dieper het hout in gaat, wat resulteert in een betere bescherming. Voor lak of verf kan een tweede laag nodig zijn mocht de kleur nog niet naar wens zijn. Het is belangrijk dat je dan tussentijds het hout nog een keer opschuurt.

Stap 4: Blijf je Douglas hout goed onderhouden

Wil je maximaal resultaat halen? Dan is het belangrijk om geregeld onderhoud te plegen. Hierdoor verleng je de levensduur van de behandeling en het Douglas hout. Wat betekent dit? Als je olie of beits gebruikt, is het belangrijk om jaarlijks een nieuwe laag aan te brengen. Als je lak of verf gebruikt, is het belangrijk om scheuren of schilfers bij te werken, zodat je verdere schade voorkomt.

Met deze tips ben je goed voorbereid om aan de slag te gaan met jouw Douglas hout behandeling. Voor meer informatie en advies kun je altijd terecht bij De Jong Hout & Staalhandel of lees onze andere blog over Douglas hout.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »