Betrouwbare levering met tijdsindicatie
Ruime voorraad in kwalitatieve producten
Een 9,1 uit meer dan 2800 reviews
Afhalen (in Rhenen) mogelijk
9.1
Houten vlonder behandelen: zo doe je dat!

Houten vlonder behandelen: zo doe je dat!

minuten lezen
Een houten vlonder geeft je tuin of terras een mooie uitstraling, maar om het hout mooi en duurzaam te houden, is het belangrijk om de vlonder goed te onderhouden. In deze blog vind je een stappenplan hoe je dit het beste kunt doen en daarnaast lees je handige tips om je houten vlonder in topconditie te houden.

Stap 1: Schoonmaken

Begin met het schoonmaken van de vlonder. Verwijder vuil zoals bladeren en stof met een bezem of bladblazer. Gebruik vervolgens een harde borstel en een mengsel van water en een milde reiniger om hardnekkig vuil weg te schrobben. Spoel de vlonder af met schoon water en laat het volledig drogen.

Stap 2: Schuren

Vervolgens is het belangrijk om de oude olie, beits of verf laag te verwijderen. Dit doe je door de vlonderplanken goed te schuren. Maak de vlonder glad en schoon door middel van het juiste schuurpapier. Gebruik schuurpapier met een korrel van 80 tot 120 en schuur in de richting van de houtnerf. Dit zorgt er namelijk voor dat de nieuwe beschermlaag beter hecht. Maak na het schuren de vlonder opnieuw goed schoon zodat alle stof en schuurresten weg zijn.

Stap 3: Behandelingsmiddel kiezen

Nadat je de vlonder goed hebt geschuurd en schoongemaakt is het belangrijk om het juiste product voor jouw vlonder te kiezen. Er zijn namelijk verschillende producten om je vlonder te behandelen. Houtolie voedt en beschermt het hout van binnenuit, terwijl beits een beschermende laag op het oppervlak aanbrengt. Verf zorgt voor een mooie afwerking en kan extra bescherming bieden. Zorg ervoor dat je een product kiest dat geschikt is voor buitengebruik en specifiek voor het houttype van jouw vlonder.

Stap 4: Aanbrengen

Breng vervolgens het gekozen behandelingsmiddel gelijkmatig aan met een kwast of roller. Werk in lange, rechte banen. Wat vooral belangrijk is, is dat je in de richting van de houtnerf werkt. Zorg ervoor dat je geen stukken overslaat en breng een dunne, gelijkmatige laag aan. Laat de eerste laag goed drogen. Breng indien nodig een tweede laag aan voor extra bescherming.

Stap 5: Regelmatig onderhoud

Om je vlonder in topconditie te houden, is het belangrijk om je vlonder goed te onderhouden. Maak de vlonderplanken regelmatig schoon door vuil en bladeren te verwijderen. Bladeren houden bijvoorbeeld vocht vast waardoor schimmelgroei wordt bevorderd. Dit is natuurlijk wat je niet wil in je vlonder. Controleer de staat van de beschermingslaag jaarlijks en werk deze bij indien nodig. Hierdoor blijft je vlonder er mooi uitzien en gaat deze langer mee.

Voordelen van een houten vlonder

Een goed onderhouden houten vlonder biedt diverse voordelen die je buitenruimte niet alleen mooier, maar ook functioneler maken:

  • Duurzaamheid: Met de juiste behandeling gaat een houten vlonder vele jaren mee.
  • Comfort: Houten vlonderplanken voelen prettig aan onder blote voeten, in tegenstelling tot sommige andere materialen die heet kunnen worden in de zon.
  • Milieuvriendelijk: Hout is een hernieuwbaar materiaal, vooral als je kiest voor gecertificeerd hout.
  • Onderhoudsvriendelijkheid: Met regelmatig onderhoud blijft je vlonder in topconditie, waardoor je minder vaak grote reparaties of vervangingen hoeft uit te voeren.
  • Waarde verhogend: Een goed onderhouden vlonder kan de waarde van je woning verhogen doordat het een extra, aantrekkelijke leefruimte biedt.

Door het opvolgen van deze stappen zorg je ervoor dat jouw houten vlonder er niet alleen prachtig uitziet, maar ook bestand is tegen weer en wind. Een goed onderhouden vlonder biedt jarenlang plezier en verhoogt de waarde van je buitenruimte. Bij vragen kun je altijd terecht bij onze klantenservice. Wij helpen je graag bij het afronden van je klus.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »