Schuttingpalen zijn misschien wel de belangrijkste onderdelen van een schutting. Deze onderdelen zorgen ervoor dat de schutting stevig staat. Ze dienen vervaardigd te zijn van een hoogwaardige materiaalsoort, zodat ze niet aangetast worden door weersinvloeden. Ook moeten ze lang genoeg zijn, zodat je ze ver genoeg in de grond kunt plaatsen om de schutting zo stabiel mogelijk te maken. Je merkt het al, er zijn heel wat aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Lees snel verder of bestel direct online.
Houten schuttingpalen
We krijgen regelmatig de vraag of houten palen wel een goed idee zijn voor het plaatsen van een schutting. Veel mensen vrezen dat schuttingpalen van hout onder invloed van weersinvloeden en vocht in de grond snel gaan rotten. Daarentegen heeft hout wel weer die warme en natuurlijke uitstraling die ontzettend populair is. We hebben goed nieuws, want als je een voorkeur hebt voor die sfeervolle look van hout, dan is het best mogelijk om ook houten palen voor je schutting te gebruiken. Kies dan wel altijd voor een van de volgende houtsoorten: geïmpregneerde houten palen, Douglas palen of hardhouten palen.
Waar moet je op letten bij schuttingpalen van hout?
Hoewel de bovengenoemde houtsoorten een lange levensduur garanderen, zijn er manieren om die levensduur nog eens extra te verlengen. Impregneren is een van de voordeligste opties, daarom vind je bij ons ook geïmpregneerde schuttingpalen. Die zijn meestal van vuren- of grenenhout dat behandeld is met een impregneermiddel, waardoor vocht en schimmels geen kans hebben om het hout aan te tasten. We raden je wel aan om deze palen vast te zetten met snelbeton of om ze op paalpunten te monteren. Daardoor gaan ze nog langer mee.
Niet geïmpregneerd
Je kunt ook kiezen voor niet geïmpregneerd douglas hout of hardhout. Douglas palen kun je gewoon onbehandeld gebruiken als tuinhout. Ze zullen wel vergrijzen, maar dat heeft geen invloed op de kwaliteit. Wil je de mooie roze kleur behouden? Dan kun je het hout beter wel behandelen met een speciale beits voor Douglas hout. De beste garantie voor een lange levensduur van je schuttingpalen heb je als je voor hardhout kiest.
Aluminium en composiet
Wil je voor nog langere tijd genieten van je schuttingpalen, of staan de eigenschappen van hout je niet zo aan? Dan kun je ook kiezen voor aluminium of composiet schuttingpalen. Bij deze palen is er geen risico op barsten, scheuren of het kromtrekken van de paal. Bovendien zijn aluminium en composiet palen kleurvast.
Welke schuttingpalen kies je?
Wil je verzekerd zijn van een superlange levensduur? Dan bestel je voor je nieuwe schutting hardhouten palen, aluminium of composiet schuttingpalen. Is duurzaamheid niet alleen belangrijk voor jou, maar wil je vooral ook een natuurlijke uitstraling in je tuin? Dan zijn geïmpregneerde schuttingpalen, of Douglas schuttingpalen uiteraard ook een prima oplossing. Bij De Jong Hout & Staalhandel vind je diverse geschikte palen in diverse materiaalsoorten.
Gezaagde en geschaafde palen
Je kunt kiezen uit gezaagde en geschaafde palen, als je voor hout gaat. De gezaagde palen zijn voordeliger, maar houd er wel rekening mee dat ze niet geschaafd zijn. Dit betekent dat ze ruwe plekken en splinters kunnen bevatten. Kies je voor een geschaafde paal dan ben je verzekerd van een mooi afgewerkte paal die glad is en die beschikt over ronde hoekjes. Zeker als de schuttingpalen in het zicht zullen staan, of als er kinderen bij in de buurt spelen, is dit een betere oplossing.
Hoe diep moet de schuttingpaal in de grond?
Bij het bouwen van een schutting is het heel belangrijk dat de schuttingpalen diep genoeg geplaatst worden voor een optimale stabiliteit. Maar hoe diep moeten ze dan komen? Dat hangt op de eerste plaats af van de hoogte van de schutting. Wil je een hoge schutting van 200 cm of 180 cm? Dan moeten de palen altijd zeker 75 cm diep in de grond staan. Houd daar dus rekening mee als je schuttingpalen gaat bestellen en de gewenste lengte op moet geven. Je dient dus altijd palen te bestellen die 275 cm of 300 cm lang zijn. Niet alleen de palen zijn bepalend voor hoe stevig je schutting staat. Het is ook belangrijk om de tuinschermen goed vast te zetten.
Wat kost een schuttingpaal?
De prijs van je schuttingpaal is afhankelijk van het materiaal en van de afmetingen. Over het algemeen zijn de geïmpregneerde en andere houten palen het goedkoopst. Voor composiet en aluminium betaal je wat meer, maar deze palen gaan ook langer mee. Bekijk ons volledige assortiment om te zien wat je betaalt voor jouw gewenste schuttingpaal en vergelijk direct de prijzen.
Schroeven, bevestigingsbeugels en paneelklemmen
Bij De Jong Hout & Staalhandel vind je alles wat je nodig hebt voor je schutting. In de online shop heb je niet alleen de keuze uit diverse tuinschermen, gaaspanelen en schuttingpalen, maar je vindt hier ook meteen alles op het gebied van bevestigingsmaterialen. Wil je beslag aanbrengen op hardhouten palen? Dan is het een aanrader om voor Dynaplus AR-coating schroeven te kiezen. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor toepassingen buitenshuis. Voorboren is niet nodig. Voor het bevestigen van staalmatten aan houten palen, vind je in de webshop speciale paneelklemmen. Je kunt in plaats van houten schuttingpalen ook ijzeren palen bestellen. Deze zijn vooral bedoeld voor het vastzetten van draadmatten. Hiervoor gebruik je speciale bevestigingsbeugels.
De dikte van de palen voor je schutting
De meeste gekozen dikte voor een schuttingpaal is 6,8 x 6,8 centimeter. Maar je vindt bij ons ook dikkere palen van tot wel 15 x 15 centimeter. Dikkere palen zorgen logischerwijs voor meer stevigheid, ga je dus voor hoge tuinschermen, dan is het ook verstandig een iets dikkere paal te nemen. Het kan ook zijn dat je het gewoon mooier vindt om bredere palen te hebben.
Meer weten?
De experts van De Jong Hout & Staalhandel kunnen je goed adviseren over wat de beste manier is om jouw schutting te plaatsen, op welke manier je de palen goed in de grond zet en hoe je de tuinschermen vastzet. Je kunt gemakkelijk online al je vragen stellen of ons telefonisch bereiken. Is alles duidelijk? Plaats dan eenvoudig je bestelling online, zodat je binnen een week alle schuttingpalen en overige benodigdheden in huis hebt.